NA UVREDE UZVRATI LIJEPOM RIJEČJU!

Način na koji reagiraš na uvrede mnogo govori o tebi. Ako si siguran/sigurna u sebe, imaš mir u srcu i dovoljno samopouzdanja, nećeš se lako uvrijediti. Pronađi u sebi snagu da na uvredu uzvratiš lijepim!

Koristi ovog djela:

U situaciji kad te neko uvrijedi, tvoja šutnja ili lijepe riječi pokazat će toj osobi da se ne želiš svađati i vrijeđati. Osim toga, takva reakcija ostavlja otvorena vrata pomirenju i izgradnji lijepih i dostojanstevnih odnosa.

Iskaži se:

Ne uzvraćaj na psovke, uvrede ili djela koja nekoga mogu poniziti. Osobama koje ružno o tebi govore pruži priliku da te bolje upoznaju i uvide da nema potrebe za takvim ponašanjem. Na njihove ružne riječi uzvrati lijepim riječima, zamoli Boga da u srce te osobe spusti blagost i poštovanje prema drugima, a s jezika ukloni ružne riječi. Ne upuštaj se u svađe, prepirke, nepotrebne rasprave, tako ćeš se zaštititi od neugodnih situacija.

Ka'b b. Zuhejr, poznati pjesnik, prije prelaska na islam je pisao uvredljive pjesme o Poslaniku , a.s., i onome čemu je on pozivao. Poslanik, a.s., na te uvrede nije uzvraćao, nego je ponudio oprost Ka'bu, koji je nakon toga prešao na islam, napisao divnu kasidu o Poslaniku i postao mu prisni prijatelj.

Ovaj slučaj potvrđuje sljedeći ajet:
”Dobro i zlo nisu isto, zlo uzvrati dobrim pa će ti i neprijatelj prisni prijatelj postati. To mogu samo strpljivi, to mogu samo sretni.” (Ku'ran, Fussilet, 34-35)

Pojednostavi:

Kad te neko uvrijedi ili te nazove pogrdnim imenom, prešuti. Šutnja je u tom slučaju najdostojanstveniji odgovor.

http://www.poslanikmuhammed.info

Komentari

komentara