Najbolji lijek jeseni: Evo šta sve liječi dunja

Dunja, voćka jeseni, prava je vitaminska bomba. Osim male količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

Od vitamina, najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem, željeza, sumporom, hlorom.
Sjemenke dunje sadrže čak 15 posto ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje.

Ljekoviti su i plodovi i listovi i sjeme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti.

Dunjin sok, ukuhan s istom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju (proljev). Pečena ili kuhana dunja, preporučuje se kod upala želudačne i crijevne sluzokože, ali i za liječenje malokrvnosti.

Čaj od cvjetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od sjemenki djeluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.
Dunje se mogu kuhati ili peći, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Dobro se slažu s pečenim mesom, piletinom, pačijim mesom, junetinom i mesom divljači.

 

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close