Nakon zabrane nikaba u Austriji, francuski biznismen je izjavio da će platiti sve kazne za nošenje nikaba u Austriji

IslamBosna.ba- Francuski biznismen je izjavio da će platiti sve novčane kazne ženama koje nose nikab u Austiji nakon 1. oktobra kada stupa na snagu zabrana nikaba u ovoj zemlji.

Rašid Nekkaz, bogati alžirski biznismen i politički aktivista koji živi u Francuskoj, već plaća kazne ženama koje nose nikabe i burke uprkos zabranama u Francuskoj i Belgiji izazvao je kritike austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza.

U Austriji, oni koje prekrše novi zakon mogu biti “oglobljeni” do 150 eura, sudeći prema zakonu koji je usvojio parlament u maju.

“Poručujem svim ženama u Evropi, a naročito ženama u Austriji koje dobrovoljno nose burku, da ću uvijek biti tamo i plaćati kazne”, kazao je Nekkaz u intervju za Servus TV.

“Ako se prihvati sloboda ispoljavanja vjere, također se mora prihvatiti i sloboda njene vidljivosti”, kazao je Nekkaz. On je kazao da je već potrošio oko 360 hiljada dolara na plaćanje sličnih kazni.

Ministar vanjskih poslova Austrije, Kurz je kazao da Austrija neće tolerisati simbole koji ciljaju uspostavljanje paralelnog društva.

“Ko god nosi nikab ili burku u Austriji mora snositi posljedice”, kazao je Kurz. On je kazao da će kazniti Nekkaza ukoliko bude postupao po svojim planovima.

IslamBosna.ba

41