Namirnica o čijim se benefitima rijetko govori: Evo zašto su gljive veoma zdrave

Sjajno je da gljive bez problema mogu zamijeniti meso u velikom broju jela. Nutricionisti podsjećaju zbog čega bismo, osim što su ukusne, gljive trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Gljive su namirnica koja se prilično često koristi u kulinarstvu, ali se o njenim benefitima za ljudsko zdravlje rijetko govori. Zato nas nutricionisti podsjećaju zbog čega bismo, osim što su ukusne, gljive trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Borci protiv kancerogenih oboljenja. Istraživanja su pokazala da vrsta gljiva, po imenu chaga, suzbija rast tumorskih ćelija. Ova se gljiva godinama koristi u azijskoj i evropskoj tradicionalnoj medicini, a raste na kori drveća. Kineski naučnici su istražili utjecaj polisaharida iz ove biljke na ćelije tumora i zaključili da se pod njihovim utjecajem ćelije raka povlače.

Jačaju imunološki sistem. U ove svrhe najbolje je koristiti šitake gljive, a to su potvrdila istraživanja provedena na američkom fakultetu za nutricionizam. Iako rastu samo u Aziji, šitake spadaju među najpopularnije gljive u cijelom svijetu i bez problema ih možete pronaći i kod nas.

Štite moždane funkcije. Još jedan veoma popularan izbor kada je riječ o gljivama jeste i reishi, koju nazivaju i gljivom besmrtnosti. Poznata je po svojstvima koja štite mozak i cijeli nervni sistem.

Ukusne su i mogu se koristiti na razne načine. Sjajno je da gljive bez problema mogu zamijeniti meso u velikom broju jela. Upravo iz tog razloga jedna su od omiljenih namirnica vegana i vegetarijanaca. Mogu biti fenomenalan prilog, ali se mogu dodavati u supe, čorbe, gulaše ili soseve. Ako niste neki poznavalac gljiva, gledajte da uvijek kupujete one provjerene u prodavnicama i ne upuštate se u berbu.

(Faktor.ba)

Viđeno: 0

59

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close