NAPRAVITE MEKANE I UKUSNE KIFLICE GOTOVE ZA POLA SATA: BEZ ČEKANJA DA TIJESTO NARASTE

Umjesite ih kod kuće jer vam za ove vam kiflice treba samo nešto više od pola sata.

Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da tijesto naraste i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.

SASTOJCI ZA BRZE KIFLICE:

(za 16 komada manjih kiflica)

250 g glatkog pšeničnog brašna
125 g svježeg sira (kremastijeg)
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
50 ml mlijeka
3 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
sjemenke za posipavanje
PRIPREMA BRZIH KIFLICA

U dublju činiju prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte so, izmješajte i dodajte svježi sir pa sve još jednom dobro izmješajte.
U manju činiju odvojite bjelance (žumance ostavite za premazivanje), umutite ga viljuškom, potom u činiju dodajte mlijeko i maslinovo ulje pa dobro izmješajte. Dodajte to u posudu s brašnom i sirom pa rukama umjesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
Tijesto razvaljajte u krug razmjera 35-40 cm pa ga izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumancetom kojeg ste izmješali sa kašikom mlijeka. Pospite susamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
Ubacite u prethodno zagrijajanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 min.
Kad kiflice izvadite iz pećnice prekrijte ih krpom, a kad se ohlade prebacite ih u vrećicu i zavežite, na taj način ćete spriječiti da se kiflice osuše.

hayat