Naš narod voli dovu ! Najljepše dove pronađite ovdje

Naš narod voli dovu. Kroz društvene mreže se to vidi: najčitaniji su postovi gdje se "uče" dove, drago je našem čovjeku napisati "amin" u komentar. Kupuje naš narod zbirke dova, često pita koja je dova za ovo ili ono. I to je dobro. 
Samo, mjesto dove je u srcu koje mora biti ubijeđeno u tu dovu. Nekada je uzdah kod Allaha teži nego sve riječi.

Ja ću vam dati savjet šta da učite u određenim situacijama, ali da bi se dova primila, znaj da je od riječi bitnije srce.
– STRAH te je, prouči kur'ansku dovu: HASBUNALLAHU VE NI'MEL VEKIL (Dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitnik) Zašto? Jer nakon te dove ide odgovor: "I oni su se povratili obasuti Allahovim blagodatima i obiljem, nikakvo ih zlo nije zadesilo."
– SPLETKE ti ljudi pripremaju, prouči ajet: UFEVVIDU EMRI ILALLAH, INNALLAHE BESIRUN BIL-IBAD (Ja Allahu prepuštam svoj slučaj; Allah, uistinu, robove svoje vidi) Zašto? Jer je ajet koji slijedi odgovor: "I Allah ga je sačuvao nevolje koju su mu oni snovali."
– TRAŽIŠ BRAČNOG DRUGA, prouči poput Musa, alejhisselama: RABBI INNI LIMA ENZELTE ILEJJE MIN HAJRIN FEKIR (Gospodaru moj, ma kakvu mi nafaku dao, zaista mi je potrebna!) Sljedeći ajet je odgovor od Njega i glasi: "I jedna od njih dvije dođe mu, poslije, idući stidljivo…" 
Kur'an, prijatelji moji! Ali sa srcem koje vjeruje Onome Koji Kur'an objavi!

hfz Ammar Bašić

54