Neprijatan zadah poslije bijelog luka riješite brzo ovim namirnicama

I ovom problemu se stalo na kraj, a sve što vam treba jeste…

Zeleni čaj

Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji spriječava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Špinat, crni čaj, jabuke i pečurke takođe pršte polifenolima pa se nakon konzumiranja luka preporučuje grickanje ili ispijanje jedne od tih namirnica.

Svježe bilje

Hlorofil iz svježeg bilja upija mirise, zato ga žvaćite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, menta, bosiljak, ruzmarin, timijan, korijander. Ako vaše jelo već sadrži svježi peršun ili drugo svježe bilje žvaćite ga za trenutno svježiji dah.
Jabučno sirće

Šoljici vode dodajte pola kašike sirćeta i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osjećaj svježine već ćete se i riješiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.

Sjemenke i zrna kafe

Žvakanje sjemenki pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha. Isti učinak ima i zrno kafe.

Senf

Ako možete da jedete sam senf loš zadah možete ukloniti i pomoću tog začina i to na dva načina. Prvi je da kašiku senfa stavite u usta, miješajte ga jedan minut u ustima i ispljunite. Zatim uzmite još pola kašike senfa i progutajte ga, jer će to ubiti miris luka duboko u želucu.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close