NIJEMCI TREBAJU GOTOVO 1,5 MILIJUNA RADNIKA, EVO KOJA ZANIMANJA SE TRAŽE

U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 milijuna radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, saopćila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalificiranim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

– Tržište rada je i dalje neosjetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi gospodarski rast mogao oslabjeti. Broj nepopunjenih radnih mjesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U usporedbi s prošlom godinom zabilježen je porast potražnje za radnicima, rekao je Alexander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje djeluje povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mjesta.Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo.Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru kemije, strojarstva i građevinarstva, prenosi Večernji.hr.

No istodobno je porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

– Potraga za radnom snagom je u mnogim sektorima postala mukotrpnija nego prije, rekao je Kubis.

(Hayat / Foto: Ilustracija)