Nizozemska / Geert Wilders: Zabranit ću Kur’an i zatvoriti džamije

Partij voor de Vrijheid (PVV), Partija slobode nizozemskog desničara Geerta Wildersa, koji je sve popularniji uoči izbora, obećala je u manifestu da će “pozatvarati džamije i zabraniti Kur’an”.

“Sve džamije i islamske škole zatvoriti, zabraniti Kur’an”,navodi se u dokumentu koji otkriva izborni programWildersove Partije slobode (PVV)uoči parlamentarnih izbora zakazanih za mart naredne godine.

PVV u svom programu navodi da će “preokrenuti islamizaciju zemlje sa nizom mera, uključujući zatvaranje granica, ugasiti centre za azilante, zabraniti ulazak migranata iz muslimanskih zemalja i zabraniti muslimankama da nose maramu u javnosti”.

Na marginama europske migrantske krize, ankete pokazuju da Wildersova popularnost raste u odnosu na aktuelnu koaliciju Laburističke partijeiNarodne partije za slobodu te Demokrata na čelu sa premijeromMarkom Rutteom. 

Wilders, kojem je za oktobar zakazano ročište u sudskom procesu na osnovu tužbe za poticanje rasne mržnje, obećao je i održavanje referenduma s pitanjem ostanka Nizozemske u Europskoj uniji.

radiosarajevo.ba

38