NJEMAČKA VLADA ODBACILA ZAHTJEV CDU-A ZA ZAKON O ISLAMU

Njemačka vlada odbacila je u ponedjeljak zahtjeve čelnih političara Kršćansko-demokratske unije (CDU) za uvođenjem zakona o islamu koji bi regulirao vjerski život muslimana i islamskih vjerskih institucija u Njemačkoj.

“U Njemačkoj vlada ustavom zajamčena sloboda vjeroispovijesti. Savezna vlada smatra da ova sloboda zauzima visoko mjesto u društvu i zato se neće baviti zakonom o islamu“, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Dodao je kako već deset godina Islamska konferencija služi za razmjenu iskustava između predstavnika islamskih udruga i njemačke politike i da se u sklopu te institucije obrađuju i “sporne teme”.

Nekoliko vodećih političara CDU-a zauzelo se tijekom vikenda za uvođenje zakona o islamu koji bi dodatno regulirao rad islamskih vjerskih zajednica u Njemačkoj.

Potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner smatra kako je zakon potreban zbog bolje kontrole organizacija koje financiraju džamije i vjerske zajednice.

Koalicijski partner CDU-a na saveznoj razini, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) odbacio je prijedlog CDU-a, kao i oporbena stranka Zeleni koja je upozorila da bi taj zakon mogao “ići na štetu manjina“ u zemlji.

forum.tm

330