Njemački izvještaj o obaranju ruskog aviona

Uprkos poricanjima vlasti u Moskvi, izvještaji drugih zemalja takođe su potvrdili da je ruski avion koji je oboren u utorak narušio turski vazdušni prostor.

U tajnom izvještaju Oružanih snaga Njemačke (Bundeswehr) istaknuto je da je oboreni ruski lovac tipa SU-24 povrijedio turski zračni prostor, u kojem se zadržao 17 sekundi.

Prema izvještaju objavljenom u dnevnom listu Bild, na dan kada se incident dogodio ruski avioni su letjeli paralelno duž turske granice (na udaljenosti od 10-15 kilometara). Prijetnja koja je nastala nakon što su avioni prešli u turski zračni prostor 2-4 kilometra trajala je 17 sekundi.

U izvještaju je takođe navedeno da su turski lovci F-16 u više navrata upozorili ruski avion, uz napomenu da je “taj podatak potvrđen i od strane američkih izvora”.


 
Dnevni list je objavio i grafički prikaz u vezi povrede turskog zračnog prostora koji posjeduju njemačke vlasti.

Osim toga, u pomenutom izvještaju stoji kako se sumnja da je ruski avion izvršavao zadatak protiv opozicionih snaga koje se bore protiv sirijskog režima. Prema izvještaju, pomenute grupe nisu povezane sa terorističkom organizacijom DAEŠ, ali ratuju protiv Assadovog režima kojeg podržava Rusija.

8