Noćni namaz u praksi naših prethodnika

Ovom prilikom vam prenosimo petnaest izreka i primjera njihove privrženosti noćnom namazu.

1. Se‘id b. el-Musejjib, r.a., je rekao: Ko klanja noću Allah, dž.š., mu podari svjetlo u njegovom licu zbog kojeg ga zavoli svaki musliman. Kada ga vidi neko ko ga nikada prije nije vidio kaže: ‘Ja doista volim ovu osobu’.

2. Neko je zapitao Hasana el-BasrijaZašto osobe koje klanjuju noćni namaz imaju najljepša lica?“ Na to im je Hasan el-Basri, r.a., rekao: “Zato što su se posvetile svom Gospodaru, pa im je On podario od Svoga svjetla.

3. Abdul-Azizu b. Ebi Revvadu bi prostirali postelju da spava preko noći, pa bi je potirao svojom rukom i govorio: Koliko si samo mehka, ali je džennetska postelja mekša, nakon čega bi ustao i klanjao noćni namaz.

4. Fudajl b. ‘Ijad, r.a., bi govorio: Ako ne postiš po danu i ne klanjaš noćni namaz, onda znaj da si zarobljen i lišen Božijeg zadovoljstva. Zarobili su te tvoji grijesi.

5. Jedan čovjek je rekao Ibrahim b. Edhemu: Ja ne mogu da klanjam noćni namaz, pa mi ukaži na lijek?“ Na to je Ibrahim rekao: “Nemoj kršiti Njegove zabrane tokom dana, pa će ti dozvoliti da Mu se obraćaš noću, jer je obraćanje Allahu tokom noći velika čast koju griješnik ne zaslužuje.

6. Sufjan es-Sevri, r.a., je rekao: Pet mjeseci sam bio udaljen od noćnog namaza zbog samo jednog grijeha kojeg sam učinio.

7. Neko je rekao Hasanu el-Basriju: Iako volim noćni namaz, te zanoćim zdrav i čist, ali pored toga ga ne klanjam? Hasan el-Basri mu reče: Zarobili su te tvoji grijesi.

8. Abdullah b. Omer bi govorio: Prva stvar od ibadeta koja će postati rijetka je noćni namaz i glasno učenje na noćnom namazu.

9. Kada je Ma‘kil b. Habib vidio skupinu ljudi kako mnogo jedu reče: Ovi nemaju namjeru klanjati noćni namaz.

10. Fudajl b. ‘Ijad je rekao: Poznavao sam ljude koji su se stidjeli Allaha zbog spavanja. Pa kada bi se probudili rekli bi: ‘Ovo nije za nas. Ustaćemo da postignem svoj udio na Ahiretu’.

11. Omer b. Abdil-Aziz, r.a., bi govorio: Najbolja su ona djela koja su najteža ljudskoj duši.

12. Ebu Jezid veli da bi Sufjan es-Sevri u zoru dizao noge uza zid, a glavu bi stavljao na zemlju kako bi mu se povratila krv od dugog klanjanja noćnog namaza.

13. Kada bi Šeddad b. Evs, r.a., lijegao u postelju u njoj bi se prevrtao poput pšenice u loncu i govorio: Gospodaru moj, džehennemska vatra mi je uskratila san, a zatim bi ustao i klanjao do sabaha.

14. Fudajl b. ‘Ijad je rekao: Tri su osobine krasile moral poslanika, odabranih i dobrih ljude čistog srca: blagost, kajanje i klanjanje noćnog namaza.

15. Jedan pobožnjak kada bi se stavila hrana skupini mladića koji su se posvetili ibadetu govorio bi: Nemojte jesti previše, jer će te morati piti i spavati previše, a zbog toga će te izgubiti previše.

islambosna.ba

Facebook Comments