Norvežanin javno spalio Kur'an, policija ga morala spašavati

Paljenje Kur'ana izazvalo je bijes brojnih muslimana iz Norveške

Norveška antiislamska organizacija “Zaustavite islamizaciju Norveške” (SIAN) održala je prošle sedmice protestni performans u sklopu kojeg je bacila Kur'an u smeće, a potom ga i zapalila.

To je napravila u Kristiansandu, gradu sa znatnom muslimanskom manjinom. No čim je čelnik SIAN-a Lars Thorsen zapalio Kur'an, mladi muslimanski protuprosvjednik zaletio se na njega, udario ga i pokušao oboriti na tlo.

Kao što se vidi na dramatičnoj snimci događaja, za njim je dotrčalo još nekoliko protuprosvjednika, ali odmah za njima i policajci koji su ih, izgleda, uspjeli zaustaviti. Nakon toga su prekinuli demonstraciju, koja je bila okružena mnoštvom protuprosvjednika.

Asif Ghafoor@peaceforchange

Salute to brave #Ilyas for displaying courage to stop an absolutely deplorable action. Such Islamophobia based provocations only promote hatred & extremism. All religions are and must stay respectable. Islamophbia is threat to global peace and harmony.#TheGloriousQuran#Norway39.1K6:00 PM – Nov 22, 2019Twitter Ads info and privacy17.6K people are talking about this

Gradonačelnik Kristiansanda, Harald Furre, osudio je paljenje Kur'ana.

“Žao mi je što policija nije intervenirala ranije i spriječila paljenje”, rekao je Furre, a prenosi norveška televizija NRK.

Policija je također objasnila da je prekinula protest zbog nove naredbe šefice policije Benedicte Bjornland, prema kojoj “oskvrnjivanje Kur'ana može, u određenom kontekstu, biti kršenje kaznenog zakona o govoru mržnje”.

Paljenje Kur'ana izazvalo je bijes brojnih muslimana iz Norveške, ali i cijelog svijeta, posebno iz Pakistana, na društvenim mrežama. Mnogi su i slavili napadača na norveškog provokatora kao “junaka”, budući da je “spasio” svetu muslimansku knjigu.

fokus

48