NOVE STRAHOTE U PALESTINI: Izrael Već Dva Dana Bombarduje Gazu, Broj Mrtvih Neprestano Raste…

U izraelskim zračnim udarima po Pojasu Gaze u srijedu ubijeno je 13 Palestinaca, čime je ukupan broj poginulih Palestinaca porastao na 23 u dvodnevnoj eskalaciji nasilja.

Od ranih jutarnjih sati militanti iz Gaze ispaljivali su rakete na Izrael, dok je izraelska vojska uzvratila zračnim udarima, nakon sinoćnjeg zatišja. Pojavili su se izvještaji o ranjenima, ali ne i o poginulima u Izraelu.

Tijela šest ljudi prebačena su u bolnicu Shifa u Gazi u ranim jutarnjim satima u taksijima i ambulantnim vozilima dok je rodbina plakala i vrištala. Medicinski radnici i svjedoci kazali su da su to civili koji su živjeli u gusto nasljenim kvartovima.

Na sjeveru Pojasa Gaze, članovi porodice saopćili su da su Rafat Ayyad i dvojica njegovih sinova, Islam (25) i Ameer (9), ubijeni u izraelskoj vatri dok su žurili prema bolnici kako bi obišli još jednog Rafatovog sina koji je bio ranjen u drugom izraelskom napadu.

Borbe, najteže u posljednjim mjesecima, izbile su u utorak nakon izraelskog ubistva Baha Abu Al-Atte, optužujući ga za organiziranje i planiranje napada protiv Izraela.

“Nećemo dopustiti neprijatelju da se vrati politici kukavičkih ubistava pod bilo kakvim okolnostima”, navodi se u saopćenju “Zajedničke komande” palestinskih oružanih grupa.

Blikoistočni mirovni posrednik UN-a Nikolaj Mladenov izjavio je da je “veoma zabrinut ozbiljnom eskalacijom sukoba između Palestinaca i Izraela” nakon ciljanog ubistva jednog od čelnika te grupe u Gazi.(Agencije)

92