Novi Pazar jedan od rijetkih gradova u kojem nema oboljelih od korona virusa

Novi Pazar je jedan od onih usamljenih gradova koji, na sreću, odoleva koroni. U njemu do sada nijedan građanin nema dokazan novi virus COVID 19, kaže za Telegraf.rs prim. mr sci. dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u tom gradu.

On objašnjava da se na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs navodi da imaju 2 obolelih, ali da to nisu građani Novog Pazara.

– Na osnovu poslatih uzoraka i dobijenih rezultata, među građanima Novog Pazara nema dokazanih obolelih od COVID-a 19. Na sajtu COVID 19.rs od pre dva dana stoji da su 2 osobe obolele, međutim, samo je jedan poslati uzorak iz našeg Zavoda pozitivan, i to stanovnik Raške. Što se tiče drugog slučaja, uzorak nije poslat iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, te smo obavestili nadležne institucije – objašnjava Spahić za Telegraf.rs.

On kaže da je epidemiološka situacija u samom Novom Pazaru nestabilna, uzimajući u obzir činjenicu da u susednim opštinama ima pozitinih slučajeva.

– U poslednjih mesec dana smo imali veliki broj lica koja su doputovala iz zemalja u kojima je dijagnostifikovan virus, i pojačana je aktivnost građana što dovodi do povećanog proja kontakata – kaže dr Spahić.

Izvor: Telegraf

21