Obratite pažnju / Ruke, prsti i dlanovi vam mogu pokazati bolujete li od neke bolesti

Vaše ruke, prsti i dlanovi mogu na razne načine pokazati patite li od neke bolesti. U nastavku vam donosimo neke od njih, a vi dobro promotrite ako je s vašima sve u redu.

1. Dužina prstiju – Artritis

Žene s prstima dužim od uobičajenog, imaju dvostruko veće rizike od pojave artritisa, a razlog je najčešće niži nivo estrogena. Kod muškaraca, dugačak prstenjak je povezan sa boljim odnosima sa ženama te većim brojem djece, ali i većim šansama za oboljenje od raka prostate.

2. Drhtave ruke – Parkinsonova bolest

Previše kofeina, korištenje antidepresiva ili astma mogu biti neki od razloga pojave drhtavih ruku. No, ako znate da nije ništa od toga nije moguće u vašem slučaju, ne bi bilo loše posjetiti liječnika. Drhtavica jedne ruke može biti prvi simptom Parkinsa.

3. Boja noktiju – Problemi s bubrezima

Boja noktiju može biti povezana s koncetracijom pojedinih hormona u krvi ili anemijom, a oboje je povezano s bubrezima. Ako primjetite da je donji dio nokta bijel, a gornji smeđ, znak je za uzbunu, kao i vertikalne linije po noktu koje mogu biti idikator melanoma.

4. Znojni dlanovi – Hiperhidroza

Previše znojne ruke mogu biti znak menopauze ili problema sa štitnjačom, ali uz to i simptom hiperhidroze – stanja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica.

5. Blijedi dlanovi – Anemija

Mnogo je vrsta anemije, od akutne do hronične, a svaka se pojavljuje kada osoba nema zdrave crvene krvne stanice koji prenose kisik kroz tijelo. Simptomi su blijedi dlanovi i nokti.

Radio Sarajevo

Komentari

komentara