Očuvan u izvornom obliku: Mesdžid u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., klanjao namaz prije bitke na Uhudu (Video)

Osim što je dovedena električna struja, ništa se u ovom mesdžidu nije promijenilo nakon više od hiljadu i četiri stotine godina. Jedno od mjesta čije viđenje izaziva posebno stanje duhovnosti je i mesdžid u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., klanjao namaz prije bitke na Uhudu

Unatoč protoku vremena, vjera se obnavlja uz mjesta u kojima je živio Allahov Poslanik, s.a.v.s., i kuda su kročile njegove mubarek noge. Jedno od mjesta čije viđenje izaziva posebno stanje duhovnosti je i mesdžid u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., klanjao namaz prije bitke na Uhudu. Na ovom video snimku prikazan je mesdžid u kojem je klanjao i spavao Allahov Poslanik, s.a.v.s., i u koji je ostavio svoj oklop koji je nosio u toku bitke na Uhudu. Osim što je dovedena električna struja, ništa se u ovom mesdžidu nije promijenilo nakon više od hiljadu i četiri stotine godina.

Video prikazuje stanje smiraja i duhovnosti koje okružuje mesdžid i ulicu u blizini brda Uhud, kao da je bitka na Uhudu bila jučer. Mesdžid ”Oklop” još uvijek odolijeva zubu vremena i živi je svjedok velike bitke na Uhudu koja se dogodila u trećoj godini po Hidžri. Nažalost, iako naše hadžije redovno obilaze Uhud prilikom boravka u Medini, vodiči ih nikada ne vode da posjete ovaj mesdžid, ovo sačuvano blago u kojem je klanjao Muhamed alejhiselam.

omlaca.blogspot.com

Komentari

komentara