Opasni aditivi u hrani

Koliko često jedemo hranu za koju smo ubjeđeni da je zdrava a ono čista suprotnost?! Jako je bitno da znamo šta jedemo, stoga vam otkrivamo kako pojedini aditivi djeluju na vaše zdravlje a neki od njih su: tartrazin, jabučna kiselina i sumpor dioksid.

– E102 tartrazin dokazano šteti. Umjetno žuto azo-bojilo dodaje se aromatiziranim napicima i desertima, gaziranim pićima, instant-pudinzima ili konzerviranom grašku. Znanstveno je dokazano da moše izazvati poremećaj aktivnosti kod djece.

– E296 jabučna kiselina. Prirodno sredstvo  za reguliranje kiselosti. Smatra se bezopasnom, a hrani se dodaje prema potrebi. Upotrebljava se u džemovima, marmeladama, želeima, u steriliziranim proizvodima voća i povrća, moće se dodati krompiru, margarinu, mastima, majonezi, umacima, grickalicama od krompira i žitaricama, senfu…

– E220 sumpor dioksid u vinu. Prirodni antioksidans i sredstvo za konzerviranje. Najčešće se koristi u vinskoj industriji, odnosno uz sve vezano uz vino i grožđe. U velikim koncentracijama kod osjetljivih ljudi moće izazvati glavobolje i migrene, a koči i iskorištavanje vitamina grupe B.

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close