Osnovana nova reformatorska stranka u Iranu

Nova reformatorska politička stranka danas je zvanično je osnovana u Iranu budući da su opći izbori predviđeni u 2016. godini, a njeni osnivači se nadaju da će iskoristiti elan koji je izazvao izbor umjerenog Hasana Ruhanija za predsjednika 2013. godine.

Reformatori su praktično nestali iz parlamenta u martu 2012. godine, nakon što su bojkotirali izbore protestirajući protiv represija čije su žrtve bili još od velikih demonstracija protiv reizbora bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada u junu 2009. godine.

Dvije velike reformatorske stranke tada su zabranjene. Reformatori su iskoristili izbor Hasana Ruhanija u junu 2013. godine da ponovo uđu u političku igru. Predsjednik Ruhani, umjereni vjerski zvaničnik, zalaže se za veću političku i kulturnu slobodu, uz poštivanje vrijednosti Islamske Republike.

– Ukupno je 15 zahtjeva za formiranje stranaka predato ministarstvu unutarnjih poslova od njegovog dolaska na vlast – izjavio je jedan zvaničnik, javlja agencija AFP.

Nedaye Iranian (Poziv Iranaca) je formiran od "druge generacije " reformatorskih političara koji se pozivaju na naslijeđe predsjednika Muhameda Hatamija, na vlasti od 1997. do 2005, objavili su iranski mediji.

Autor: Fena

Preneseno sa: www.avaz.ba

13