Osuđenici nekoliko zatvora se odrekli obroka u korist penzionera i siromašnih u Srbiji

Više od 4.000 osuđenika iz nekoliko zatvora u Srbiji odlučilo je da se odrekne jednog obroka u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dijela stanovništva kako bi pružili podršku društvu u vanrednim okolnostima nastalim usljed opasnosti od širenja novog korona virusa.

Riječ je o 4.280 osuđenika, koji se nalaze na izdržavanju kazne u najvećim kazneno-popravnim zavodima u ovoj zemlji – Sremskoj Mitrovici, Nišu, Požarevcu (Zabeli), kao i u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, koja je druga po veličini pritvorska jedinica u Srbiji, saopšteno je danas iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Ideja da se odreknu takozvanog suhog obroka koji dobijaju nedjeljom umjesto večere, potekla je od samih osuđenika jer na ovaj način žele da pomognu najsiromašnijim građanima.

Uprava napominje da će pomenuti zavodi, u dogovoru sa gradskim kriznim štabovima, učestvovati u formiranju paketa koji će se dalje distribuirati onima kojima je u ovom trenutku pomoć i najpotrebnija.

Također Podseća da su, u cilju preventivnih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa, KPZ za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, počeli 12. marta u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u cijelom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Posjete se u svim zavodima realizuju u skladu sa mjerama prevencije.

Osim drugih mjera zaštite, Uprava je i na ovaj način preduzela preventivne mjere na sprečavanju širenja korona virusa, a sistem izvršenja nije dodatno opteretio budžetska sredstva u ovoj situaciji, navodi Uprava.

bhdijapora

10