OTKRIVENA POZADINA PRIČE O DJEVOJČICI LEJAN, koja je umjesto maturske haljine novac dala za bolesne

Foto: Social

Priča maturantice Osnovne škole Hamdija Kreševljaković iz Kaknja ovih dana tjera ljude na razmišljanje.

Njen gest nije od onih “nikad učinjenih”, ali zbog toga se ne umanjuje njena volja da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Lejan Kozlić je poklonila novac namijenjen za matursku haljinu i cipele djeci oboljeloj od raka, a na maturu došla u roze majici s natpisom: “Novac dajem za djecu oboljelu od raka, a na maturu se može i bez haljine” i patikama. Na leđima je pisalo: “Ne treba mi haljina za jednu noć, reba mi prijatelj za cijeli život”…

No, mediji su prenijeli i da se njen gest nije svidio svima, pa je tako na maturi ostala bez pratnje uz poruku majke njenog školskog druga da je “prosjački obučena djevojka koja je došla na maturu bez haljine”.

– Otišla je na maturu. Dječak koji je trebao biti njen pratilac odbio ju je, a ona je prošetala sa drugim. Plemenitim dječakom Amarom koji je poručio da je njemu ponos proći s njom kroz grad. Poslije toga, u prepiskama sa nekim svojim drugovima doživjela je ismijavanje i poniženje zbog toga što nije došla u svečanoj garderobi i zato što je došla u običnoj majici, rezignirano komentariše Eniz Kozlić, otac maturantkinje za Al Jazeeru Balkans.

NOVAC NIJE BIO PROBLEM. On navodi kako je prosvjetni radnik i kako mu novac nije bio problem. Izdvojio ga je za svoju kćerku, kako to rade roditelji u ovakvim situacijama i bez obzira na imovinsko stanje.

– Hvala Bogu, supruga i ja smo situirani. Dali smo joj novac koji joj je potreban da kupi garderobu za tu noć. Međutim, dijete nas je iznenadilo kazavši da novac od garderobe za matursku noć želi pokloniti djeci koja boluju od raka. Taj gest nas je zadivio i kao roditelji, bez imalo razmišljanja, smo je podržali u tome. Da, ponosni smo zbog toga…

– Meni treba prijatelj za cijeli život, a haljina je za jednu noć. Može se na maturu i bez nje, s društvenih mreža poručuje Lejan, mlada rukometašica lokalnog ligaša.

Ona, kao ni njeni roditelji, ne osuđuju one koji osuđuju.

Predstavlja se za sasvim obično dijete, koje je kao i svako drugo, sa svojim vrlinama i manama. Pomenuti potez bi ipak mogao imati svoju pozadinu.

– Ono što je uticalo na svijest naše Lejan je vjerovatno to što je od ranog djetinjstva rasla uz ljude i drugove koji su se liječili od karcinoma. Nažalost, jedan njen drug, a sin naših najboljih prijatelja je izgubio bitku sa teškom bolešću u 12. godini svoga života, navodi njen otac.

– U anonimnim porukama koje je dobilo naše dijete, bilo je osude zbog natpisa na majici. Smatrali su da je to moglo da se uradi i bez natpisa. Ono što oni nisu shvatili je da je dijete na taj način pokušalo poslati poruku kakanjskoj javnosti, ne znajući da će ovo odjeknuti u medijima. Da se svi trebamo odreći nečega u korist onih kojima je pomoć najpotrebnija. Ne daj Bože da budemo sa druge strane priče. Da vapimo za pomoći, a da nas niko ne čuje.

doznajemo.com

Komentari

komentara