OVAKO IZGLEDA NOVA PREVARA PREKO FEJSA: ČUVAJTE SE DOBRO DA NE NASJEDNETE, IMAJU “DOBRU PRIČU”!

Tokom prošlih pola godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u Hrvatskoj zabilježena su dva slučaja prevare ženskih osoba, starosti oko 60 godina, od strane nepoznatih počinitelja, korisnika fake Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim, slali im navodne fotografije sebe u vojnim uniformama i s misija, tvrdili da posjeduju veću količinu novca koju namjeravaju podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, ali da izbjegnu carinu, te su predložili oštećenim ženama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos.

ŽENE UPLATILE NOVAC. U oba slučaja su doveli u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa, s tim da je jedna platila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen IBAN račun u Torinu u Italiji.

Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i skuplja novac i ne može sam platiti šta treba.

Druga osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je navdno carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati joj je blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8.000 kuna (oko 1.075 eura), dok je druga oštećena za oko 180.000 kuna (oko 24.200 eura).

Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u penziji te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjeti njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

UPOZORAVAMO GRAĐANE, posebne one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o fakeprofilima (koje je vrlo lako napraviti jer su slike američkih vojnika lako dostupne na Internetu) te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebno da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prevara putem društvenih mreža.

orizarenews

30