Ovo je baš žestoko: Vlasti Federacije razmišljaju o uvođenju potpune zabrane kretanja svim građanima tokom vikenda!

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član kriznog štaba FBiH rekao je da je u Federaciji testirano 4.991 od toga 502 pozitivna sklučaja.

– Raduje nas činjenica da je u Federaciji BiH 27 građana oporavljeno od koronavirusa i da se očekuje još deset njih. Veliki je broj onih koji krše naložene mjere držanja socijalnog kontakta i razmišlja se o još rigoroznijim mjerama – rekao je Čerkez.

Dodaje da ozbiljno razmišljaju, a dali su preporuku, da se zabrani ili reducira kretanje tokom vikenda.

– Žao nam je sugrađana koji poštuju sve mjere, ali ima neodgovornih pojedinaca koji se i dalje nalaze u grupama, šetaju u grupama, piju kafu i krše niz odredbi. Doći ćemo u situaciju da svi budemo u svojim kućama za vikend. Još jednom apeliram na građane da to ne rade jer to definitivno nije dobro ni za vas ni za druge. Epidemiološka situacija je vrlo ozbiljna. Idu blagdani i važno je da provodimo mjere, da nosmo maske i rukavice. Bit će vremena za slavlja i povratak normalnom životu. Ovaj bolest je pogodila cijeli svijet – rekao je Čerkez.

On je rekao da je u Federaciji do sada ukupno testirana 4.991 osoba, a od toga su 502 pozitivna slučaja.

“U odnosu na jučer imamo novih 27 potvrđenih od 538 testiranih osoba. U FBiH imamo 75 pacijenata na bolničkom liječenju. Trenutno imamo 27 oporavljenih sugrađana. U narednih par dana očekujemo još 10. Oni su imali po jedan negativni test, očekujemo da će dobiti još po jedan i onda možemo reći da su oporavljeni”, kazao je Čerkez.

bhdijaspora

16