Ovo je fantastičan prirodni lijek za sinuse i kašalj!

Bosiljak kao lijek stimuliše imunološki sistem da luči citokine, koji također suzbijaju upalu i ublažavaju njene simptome…
Naime u Indiji ova blagotvorna začinska biljka ima posebno mjesto. U Egiptu vezuju je za prve faraone. Na Balkanu se bosljak kao začin dosta koristi u pripremi brojnih domaćih jela, tako da slobodno možemo reći da se ovdje i odomaćio.

Da biste u potpunosti iskoristili dragocjene ljekovite sastojke ove začinske biljke, konzumirajte je isključivo u sviježem stanju. Jednostavno je dodajte salatama i jelima od povrća, ili ubacite nekoliko listića u omiljeni frape od povrća. Najbolja preporuka je da napravite blagi čaj od bosiljka.

Bosiljak kao lijek stimuliše imuni sistem da luči citokine, koji također suzbijaju upalu i ublažavaju njene simptome. Budući da ekstrakt ove biljke uspješno suzbija patogene, može biti od velike pomoći u liječenju bakterijskih infekcija urogenitalnog trakta.

 Istraživanja su pokazala da eterično ulje bosiljka snižava nivo glukoze u krvi, kao i nivoe triglicerida i holesterola. Naime, glukoza je jedan od glavnih nutrijenata potrebnih za normalnu i neometanu funkciju organizma.

Bosiljak je višestruko koristan, naime on sadrži fenole, koji posjeduju snažno antioksidantno dejstvo. Stoga se, kako smatraju stručnjaci, ova biljka pokazala kao odlična prevencija kad je riječ o malignim oboljenjima.

Treba napomenuti i to da ljubičasti bosiljak sadrži mnogo više fenola od zelenog, koji se mnogo češće koristi. Ova biljka obiluje i flavonoidima, uključujući vicenin, orientin, eugenol i antocijanine. Također u sebi ima moćne antioksidante koji štite ćelije od oksidativnog stresa.

Sviježi listovi bosiljka su odličan izvor vitamina A. On čuva zdravlje očiju, kao i vitamina C i K, te željeza, kalijuma, magnezijuma i mangana.

Izvor:akos.ba
narodnilijek.com

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close