OVO JE POVRĆE KOJE JE NAJBOLJI “ČISTAČ” VAŠEG ORGANIZMA: LIJEČI PREHLADU, TOPI PJESAK I KAMEN…

Rotkve podstiču lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svjež sok dobijen od rotkve je stari narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučne kese. Rotkvice takođe povoljno djeluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja. Rotkva je porijeklom iz Azije i jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom.

U svijetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek. Crna rotkva  Za naše podneblje karakteristična je crna rotkva, koja u odnosu na bijelu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko…

Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, korijen crne rotkve zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju.  Bijela rotkva  Japanci je nazivaju “čistačem tijela”, predstavlja aktivan diuretik koji topi pjesak i kamen, pomaže varenju masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj, a takođe stimuliše i rad žuči.

Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje. Bez soli  Važno je da znate da rotkvu u bilo kom obliku ne treba da solite, jer tada postaje štetna. Rotkvu treba jesti svježe pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke.

Avaz.ba

Komentari

komentara