PAMTI I NE ZABORAVI, ONI NISU SAMO BROJEVI: POGLEDAJTE LICA I IMENA HILJADA SREBRENIČANA KOJI SU UBIJENI U GENOCIDU

Dženana Halimović je na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, 2015. godine, željela osigurati da žrtve nikada ne budu zaboravljene. 

Ne samo to, nego da se njihova imena, prezimena i datumi rođenja zauvijek zapamte. Ona je prije četiri godine počela da sakuplja fotografije ljudi koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine. 

Na stranici RSE mogu se pronaći fotografije hiljada ubijenih u Srebrenici, zajedno sa njihovim imenima i prezimenima, datumom rođenja. 

Halimović je ovim putem željela pomoći da se vrate identiteti onih koji su “prečesto svedeni na kvačice na popisu masovne gobnice”, stoji u tekstu objavljenom na OVOM LINKU.

– U svakoj od hiljada slika, fotografija, nalazi se ljudsko biće sa svojom historijom, i sa budućnošću koja im je uskraćena – navodi se. 

Danas, 11. jula 2019. godine se obilježavaju 24. godine od genocida u Srebrenici, a u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza za 33 žrtve genocida iz jula 1995. godine, nakon čega su ukopane, piše N1.

Pogledajte lica hiljada onih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu 1995. godine. 

Prema dostupnim informacijama, ona je objedinila više od 2.400 fotografija stradalih Srebreničana.

(Hayat / Foto: Screenshot)

18