Penzioneri ogorčeni odnosom vlasti: Toliko bijedno živimo da je to katastrofa!

Savez udruženja penzionera u većem bh. entitetu zatražio je od oba doma Federalnog parlamenta da do 15. januara usvoje budžet za 2018. godinu i predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Neusvajanje tih akata, kako je saopćeno jučer iz Saveza, dovelo bi do neredovnih isplata penzija, a to bi stvorilo veliko nezadovoljstvo najstarije populacije i bunt s nesagledivim posljedicama.

Jasni zahtjevi

– Bez donošenja novog zakona o PIO neće se moći realizirati ni predviđeno povećanje penzija za pet i deset posto – navodi se u saopćenju Saveza.

Već je obznanjeno da Federalnom zavodu PIO zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu nije produžen revolving kredit kod komercijalnih banaka u visini od 74 miliona KM. Time je od narednog mjeseca dovedena u pitanje redovnost isplate penzija.

Penzioneri s kojima smo jučer razgovarali na ulicama Sarajeva jednoglasni su u stavu da do kašnjenja njihovih primanja ne smije doći.

Poručili su vlastima da više neće dozvoliti da se preko njihovih leđa prave uštede. Kažu da će, ukoliko penzije budu dan kasnile od idućeg mjeseca, izaći na ulicu i tražiti smjenu Federalne vlade i njenog premijera Fadila Novalića, kojeg smatraju najvećim krivcem za novonastalu situaciju.

O sve težem životu govore i jučerašnji redovi u jutarnjim satima pred poštom u Hadžićima. U njima su bili i penzioneri koji su tu došli dva sata prije otvaranja pošte da bi digli svoju crkavicu. Dogorjelo je, kažu, do nokata i svaki dan za njih je kao godina.

Aiša Durić iz Sarajeva jučer je dobila svojih 326 KM. Kaže da će odmah otići u trgovinu i kupiti najosnovnije potrepštine. Tako radi svakog mjeseca kada joj poštar donese penziju.

Težak položaj

– Frižider mi je prazan posljednjih nekoliko dana. Kupim hljeb od jučer jer je pola marke. Eto kako mi, penzioneri, živimo. Sada nam ponovo kažu da bi penzije mogle kasniti jer budžet nije usvojen. Ovi na vlasti očito žele da mi umremo od gladi. Ne razumiju da se mi mučimo da preguramo svaki dan i da bi nas kašnjenja dovela u još gori položaj. Mi i sada toliko bijedno živimo da je to katastrofa – kaže Durić.

Ističe da je Novalić izigrao povjerenje penzionera jer je obećao da će zakon o PIO stupiti na snagu odmah poslije Nove godine.

– Ni zakona, ni većih penzija. Ništa… Dobili smo samo lažna obećanja i dovedeni smo u situaciju da moramo strepiti hoćemo li i kada dobiti penzije. Ne želimo da nam opet poštar dolazi poslije 15. u mjesecu. Neka se ne igraju nama, dosta je više – kaže Durić.

(avaz.ba)

30