PET TAJNI JAPANKI: EVO KAKO SPORIJE STARE I NE GOJE SE

Japanke posljednjih 25 godina drže svjetski rekord žena s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84,5 godina. 

Uz to, gotovo nikada se ne goje. Koja je tajna njihove dugovječnosti i mladolikosti? Naomy Moriama autorka je knjige “Japanke ne stare i ne goje se” (“Japanese Women Don’t Get Old or Fat”) u kojoj su otkrivene neke tajne dugovječnosti i vječne mladolikosti čudesnih Japanki. 

Žene u Japanu hrane se naročito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija. Njihova ishrana većinom se sastoji od ribe, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. 

Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i učinak protiv starenja, zbog čega je Japankama teško odrediti godine, uvijek mlado izgledaju. Naomy u knjizi otkriva pet tajni prelijepih Japanki: 

1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, kašike pirinča, kuhanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.

2. Hrana se lagano kuha ili griluje, a umjesto hljeba, Japanke jedu pirinač. Uobičajeni japanski doručak čine komad ribe, pirinač, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Pirinač jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih uticaja slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune tanjir do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane služi se odvojeno. 

5. Fizička vježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, podvlači Naomy u svojoj knjizi,prenosi Aura.

(Hayat / Foto: Pixabay, Arhiv)

Komentari

komentara