Policija tvrdi da se sam bacio sa balkona: Novinar koji je pisao o ruskim plaćenicima u Siriji pronađen mrtav

Istraživački novinar koji je pisao o ruskim plaćenicima u Siriji smrtno je stradao nakon što je “pao s balkona svoga stana”, izvijestili su u ponedjeljak istražitelji, objasnivši da nisu otkrili neobične elemente povezane s njegovom smrću.

Maksim Borodin podlegao je u nedjelju ozljedama u bolnici u Ekaterinburgu u koju je hitno prevezen, pišu ruske novinske agencije.

Radio je za list Novi dan i nedavno je otkrio slučaj ruskih plaćenika u Siriji, zaposlenika privatne vojne kmpanije koja djeluje pod nazivom “Grupa Wagner”. Redovito je pisao i o korupciji te o organiziranom kriminalu.

“Nema razloga otvarati kriminalističku istragu. Razmatramo nekoliko verzija slučaja, među kojima je i nesreća. Zasad nema nikakvih znakova koji bi upućivali na to da je riječ o zločinu”, kazalo je u ponedjeljak lokalno Povjerenstvo za istragu agenciji TASS, odbivši komentirati slučaj za francusku novinsku agenciju AFP.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Desir smatra da je smrt Maksima Borodina “iznimno zabrinjavajuća”.

“Pozivam vlasti da provedu temeljitu i brzu istragu”, poručio je u ponedjeljak Desir.

Od pada SSSR-a brojni ruski novinari su ubijeni ili su pretučeni, no naručitelji takvih zločina rijetko su privedeni.

Po podacima Povjerenstva za zaštitu novinara, nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, od 1992. godine u Rusiji je ubijeno 58 novinara.

saff.ba

17