POMOĆ DEMOBILISANOM BORCU IZ GORAŽDA NE PRESTAJE STIZATI: OSMANU ISPUNJENA JOŠ JEDNA ŽELJA – MOTORNA PILA STIGLA IZ FRANKFURTA


Priča o teškom životu demobilisanog borca Osmana Dole iz Goražda, koju je “Dnevni avaz” objavio 26. decembra, nije ostavila ravnodušnim ni bh. građane koji žive u dijaspori. Osmanova kuća danas je puna hrane, struja mu je plaćena za naredna tri mjeseca, a Nedmir i Emira Delahmet iz Frankfurta ispunili su mu i želju da ima motornu pilu, kojom bi lakše sebi pripremio ogrjev za zimu.

– Nedmir je pročitao tekst o Osmanu i odlučio da mu pokloni motorku. On je rođak mog supruga i mi stigli da taj poklon i uručimo – kazala nam je Raisa Bardak, koja je sa suprugom Selvedinom jučer posjetila Osmana i uvjerila se u kakvim uvjetima živi.

Bardak: Donijela poklon

Zahvaljujući ljudima velikog srca, Osman je napunio i frižider i sve dijelove kuhinje koju ima, pa je i Novu godinu, kaže, čekao uz punu trpezu.

– Sinoć sam brojao konzerve. Imam ih 250 komada. Može mi biti za šest mjeseci da ništa ne kupim – govori s osmijehom.

Dobri ljudi pronađu njegov dom na Dolovom brdu iznad Vitkovića pa Osman kese s namirnicima zatekne i ispred vrata. Posjetili su ga i pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona i donijeli mu hranu koju su sami kupili.

– Dolazili su iz Sarajeva, Gornjeg Vakufa, Travnika i drugih gradova. Bilo je i nešto para, struja mi je plaćena tri mjeseca unaprijed, imam socijalu od 149 maraka i ja sam zadovoljan. Jedino bih još volio kada bih mogao kupatilo uraditi, a vodu bih ja sam doveo – govori Osman Dolo.

(avaz.ba)

55