Prijedor :Strah među ljudima nakon pojave virusa ptičje gripe, moguća epidemija

Nakon pojave virusa ptičje gripe u Prijedoru, stanovnici su u strahu. Na snazi su vanredne mjere. Uvedene su mjere zabrane kretanja i prevoza životinja. Na stanovništvo se apeluje da ukoliko uoče uginulu perad prijave nadležnima.

Uginuće 99 ornamentalnih kokoški i izvršena eutanazija nad još 49 jediniki ukrasnih ptica – bilans je prvog slučaja virusa patogene influence, podtipa H5 u Bosni i Hercegovini. Zaražena perad je otkrivena na jednom privatnom imanju nedaleko od Prijedora. Žarište je ugašeno, tvrde nadležni.

“Kompletno saniranje podrazumjeva eutanaziju preostalih životinja, dezinfekciju kompletnog područja odnosno zaraženog dvorišta i pribora svih objekata koji se nalaze u dvorištu, te neškodljivo uklanjanje đubriva”, kazao je Velibor Kesić, veterinar.

Vlasnik imanja na kojem su uzgajane zaražene ptice kaže da je uginuće počelo prije 5 dana. Nije htio pred kamere ali nam je rekao da nije u panici te da ni on niti ukućani ne osjećaju nikakve zdravstvene tegobe. Žali se da je među uginulim bilo jedinki starih i po 20 godina.

Samo kretanje ptica je teško kontrolisati. Stanovnici Prijedora kažu da su ove zime na Sani uočili veliki broj divljih ptica koje se i smatraju prenosnikom virusa.

Pretpostavlja se da su virus donijele ptice koje su došle iz sjevernijih krajeva zbog velikih hladnoća tokom ove zime. S obzirom da se i samo područje grada smatra ugroženim upaljen je crveni alarm. Formiran je Krizni štab Civilne zaštite i uvedene su mjere zabrane koje će trajati 21, odnosno 30 dana.

“Mjere propisuje nadležna inspekcija, a one se odnose na zabranu kretanja i prometovanja živine. Blagovremeno informisanje o svim slučajevima, popis vlasnika peradi i druge mjere koje su neophodne da se stanje potpuno kontroliše”, istakao je Dušan Vranješ, predsjednik Kriznog štaba Civilne zaštite Prijedor.

U ovom slučaju ohrabruje činjenica da u blizini nema velikih farmi pilića ili kokoški. Uglavnom su to domaćinstva sa po nekoliko jedinki. A, da li ovaj virus može uticati na ljudsko zdravlje pokazaće rezultati iz referentne laboratorije veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

20