Protest srebreničkih roditelja: Škole u entitetu RS moraju biti prihvatljive za svu djecu /VIDEO/

Sprovesti istragu, utvrditi odgovornost i sankcionisati učenike ili eventualne nalogodavce iz poslednjeg incidenta, te sankcionisati svaki oblik ponašanja koji ohrabruje mržnju ili podstiče ugrožavanje pojedinaca ili cijelih grupa na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti – ovo je prvi zahtjev roditelja bošnjačke djece u Srebrenici koja pohađaju nastavu u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici.

Roditelji i djeca jutros su se mirno okupili ispred škole zabrinuti izostankom reakcije rukovodstva škole, lokalne zajednice i nadležnog ministarstva, nakon što su se u javnosti pojavile fotografije djece ove škole s četničkim obilježjima.

Roditelji između ostalog traže smjenu direktora škole Dragog Jovanovića, kao i utvrđivanje odgovornosti pedagoga Slađane Vajkanović i psihologa Mirjane Petrović. Također, zahtjevaju da se sporazumno odredi Dan škole koji neće biti vezan za krsnu slavu, nego neutralan dan prihvatljiv za sve učenike ove škole.

Ovo su ostali zahtjevi:

– Obezbjeđivanje uslova za održavanje sjednice Savjeta roditelja kojom će predsjedavati novoizabrani predsjednik Mirnes Zahirović.

– Tražimo od Ministarstva, Prosvjetno pedagoškog zavoda RS da nakon pravosnažnosti presude po tužbi roditelja djece iz Vrbanjaca, a shodno presudi, izmjeni i uredi nastavni plan i program na prostoru kompletnog entiteta RS, obezbjedi uslove za odvijanje nastave iz nacionalne grupe predmeta u punom smislu te riječi, te isto tako da nastavu iz nacionalne grupe predmeta izvodi i predaje kompletan nastavni kadar.

– U cilju prevazilaženja i rješavanja nagomilanih problema u ovoj obrazovnoj ustanovi tražimo zajednički sastanak predstavnika roditelja, uprave škole, nadležnog ministarstva i pedagoškog zavoda kao i predstavnika OSCE-a i Ombudsmena za ljudska prava.

– Tražimo od menadžmenta škole da prilagodi ambijent ove obrazovne ustanove koji će pokazivati toplinu i dobrodošlicu svoj djeci obzirom da se u školi trenutno nalaze obilježja isključivo srpskog naroda.

Roditelji početak realizacije ovih zahtjeva, traže najkasnije u roku od 7 dana.

(Saff/Preporod)

23