Rasprava Izetbegovića i Čovića o raspodjeli novca MMF-a

Tokom tačke o Zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost delegati su raspravljali i o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je Izetbegović kazao, postojao je dogovor u vezi sa 333 miliona eura sredstava MMF-a.

“Kada su u pitanju sredstva MMF-a, mi smo imali dogovor. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usaglašeno tog dana u prostorijama Delegacije EU-a i po njemu je postupljeno, mi smo dobili ta sredstva. A onda je bio jedan politički dogovor između mene i ovdje prisutnog gospodina Čovića da se novac koji pripada FBiH podijeli između FBiH i kantona po 50 posto. Vijeće ministara BiH ne može reći FBiH niti RS kako će podijeliti sredstva”, kazao je Izetbegović.

Poručio je da ne može ministar finansija kazati kako će opštine u RS podijeliti sredstva.

“Ne znam zašto se insistira na tome da Vijeće ministara BiH raspoređuje, koje nije nadležno, novac u FBiH, što nije po Ustavu i zakonima. FBiH to može da ignoriše potpuno. Pozivam Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje smo usaglasili, da proslijedi sredstva. Sredstva nisu na Centralnoj banci, ona su još uvijek na računu ministarstva finansija”.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZBiH) je zatim kazao da je rapodjela tog novca dogovorena na sastanku u Delegaciji EU-a u BiH, uz prisustvo američkog ambasadora.

U replici Izetbegoviću, Dragan Čović Izetbegović je kazao da je djelimično tačno ono što je rekao lider SDA.

“Sredstva nisu na ministarstvu finansija i trezora, to je jasno već odavno”, kazao je Čović te poručio da se čeka odluka guvernera Centralne banke BiH o raspodjeli novca. Kako je kazao, u ovom slučaju se ne radi o klasičnom standby aranžmanu.

Izetbegović je u replici Čoviću kazao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku najvažnija stvar za BiH.

“Stvari su jasne kao da su dva i dva četiri. Valja pratiti ono što je kazao Ustav i zakoni. Ne može Vijeće ministara BiH FBiH niti RS narediti kako će raspodijeliti sredstva. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnom nivou, a to je federalni nivo, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo u tom smislu stvari uraditi. Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija, svijet nam se čudi šta nam je.  Narodu je potrebno 333 miliona eura na svim nivoima. Čemu te tvrdoglavosti? Poštujte Ustav i zakon. Nadležni nivo je donio odluku. Proslijedite sredstva nadležnom nivou. To je sve”, izjavio je Izetbegović.

Nakon ove rasprave uslijedio je sastanak članova Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

212