‘RATKO MLADIĆ MI JE DAO ČOKOLADU, A ONDA ZAUVIJEK UZEO OCA I STRICA’

Bili smo gladni, a mi djeca nismo znali tko je taj koji nam dijeli slatkiše, kaže Izudin Alić, kojemu je Ratko Mladić 11. srpnja 1995. dao čokoladu prije nego su mu njegovi krvnici ubili najmilije

– Bili smo gladni, a mi djeca nismo znali tko je taj koji nam dijeli slatkiše. Obradovao sam se čokoladi i u dva zalogaja sam je progutao – prisjetio se za Dnevni avaz Alić tog mučnog događaja. 

    
Kaže, dok je jeo, njegova nana Hana govorila mu je da je baci. Sjeća se da mu je kasnije pričala da se bojala da čokolada nije bila otrovana, jer, kako je kazala, taj zločinac može svašta učiniti. Dok je jeo čokoladu, Mladićevi krvnici zauvijek su mu uzeli oca Šahzeta i strica Nuriju.

Alić kaže za Dnevni avaz da se malo sjeća rata, ali pamti glad i rastanak s ocem i stricem, koji su s masom muškaraca otišli preko šume. Njegovi najmiliji ekshumirani su iz podrinjskih masovnih grobnica i ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

Izudin kaže da će biti zadovoljan ako Ratko Mladić bude osuđen na doživotni zatvor. Za njegova zlodjela i ta kazna nije mjerodavna, ali će njegova kazna biti mala utjeha za sve preživjele porodice žrtava, pa i za njega.

Nakon što se s majkom i braćom prije dvanaest godina vratio u rodne Prohiće, zaselak Satanari kod Srebrenice, dali su se u poljoprivredu i stočarstvo i danas se može reći da je Izudin uspješni farmer. Žive u obnovljenoj kući. Imaju 110 ovaca, a rade i razne poslove za dnevnicu.

MLADIĆEVI ODVJETNICI: NIJE DOKAZAN KOORDINIRANI PLAN ZA GENOCID 

Inače, obrana nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba (VRS) generala Ratka Mladića u ponedjeljak je, u nastavku završnih riječi pred Haškim tribunalom (ICTY), odbacila tvrdnje tužiteljstva da je u Prijedoru počinjen genocid, ustvrdivši da Mladić nije odgovoran za ubojstva u toj općini na sjeverozapadu BiH.

“Nije dokazano da je postojao obrazac zločina, niti koordinirani plan za činjenje genocida”, rekao je Mladićev odvjetnik Dejan Ivetić te naglasio kao Mladić u to vrijeme nije ni bio postavljen na čelo Glavnog stožera VRS, izvijestili su beogradski mediji iz ICTY-a.

24sata.hr

Komentari

komentara