Riskiranje života na putu do škole – ‘Gospodaru, povećaj mi znanje!’

1.septembar će uvijek označavati početak školske godine i uvijek ćete biti pomalo uzbuđeni zbog toga, nebitno koliko davno ste posljednji put sjedili u školskim klupama.

Prvi samostalan odlazak u školu je za svakoga poprilično poseban čin, kako za roditelja tako i za dijete, jer je to poput presijecanja crvene vrpce i ulazak u svečane odaje samostalnosti i nezavisnosti.

Amusingplanet.com je objavio članak i fotografije djece koja riskiraju svoje živote na putu od kuće do škole. Detaljniju galeriju i opise možete pogledati na :  http://www.amusingplanet.com/2013/03/kids-risking-their-lives-to-reach-school.html a mi vam donosimo fotografije neustrašivih djevojčica sa hidžabom koje svakodnevno idu u džihad, jer traganje za znanjem je džihad. Stoga nemojmo da nam bude mrsko učiti i biti žedni znanja:

“Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara!” (Al-Alaq, 1)

“Reci: ‘Gospodaru, povećaj mi znanje!’ (Ta Ha, 114)

“Onima koji tragaju za znanjem meleki na putu njihovom prave hlad svojim krilima. Allah dž.š. daje im bereket i još će ih opskrbiti kao one koji trče za Dunjalukom.”  (hadis)

“… i Allah će na visoke stepene uzdignuti među vama one koji vjeruju i one kojima je dato znanje.” (Prijevod značenja – El-Mudžadele, 11.)

“Učenjaci su nasljednici poslanika.” (Ahmed, Tirmizi)

“Traženje znanja je farz (dužnost).” (Ibn Madže)

“Ako neko ‍želi vidjeti one koji su oslobođeni, spašeni vatre d‍ehenemske, neka pogleda one koji znanje tra‍že. Tako mi Onog u čijoj je ruci moja duša, svaki, ama baš svaki tra‍žitelj znanja koji krene na put sticanja znanja, za svaki korak koji na tom putu učini dobiće nagradu kao da je godinu dana činio ibadet. ” (hadis)

risking-lives-for-school-25[4]

Mala Palestinka na putu do škole.

children-going-to-school-around-the-world-27

Učenici se kreću preko užeta 30 metara iznad rijeke u Padangu na Sumatri (Indonezija).

children-going-to-school-around-the-world-41

Studenti prelaze Ciherang rijeku na improviziranom splavu od bambusa u Cilangkapu u Indoneziji.

children-going-to-school-around-the-world-49

Učenici prelaze nesiguran i klimav drveni viseći most u Lebaku u Indoneziji.

children-going-to-school-around-the-world-35