RUSIJA STOJI IZA RUŠENJA IZRAELSKOG AVIONA Putin poručuje Izraelcima: Dalje ruke od Sirije!

Sirijski državni mediji objavili su da je vojska oborila izraelski borbeni avion i dron nakon napada na pozicije sirijskih snaga u Quneitri, u blizini granice s Izraelom.

Izrael je demantovao gubitak letjelice.

Agencija Sana javila je da je izraelska “drska agresija” dio njegovog podrške grupama koje se bore protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

“Ova drska agresija dio je izraelske podrške terorističkim grupama i njegovom pokušaju da podigne njihov slomljeni moral nakon jadnog neuspjeha i velikih gubitaka u predgrađima Quneitre”, objavila je Sana u utorak.

Izraelska vojska negira da je neka od njenih letjelica oborena u Siriji te dodaje da su ispaljene dvije rakete prema avionima, ali da su one promašile metu.

U ponedjeljak je izraelska vojska saopćila da je ciljala artiljerijske položaje snaga sirijske Vlade na Golanskoj visoravni, kao odgovor na projektil lansiran iz Sirije prema sjeveru Izraela.

Međutim, ugledni novinar Elijah J. Magnier tvrdi kako je Rusija znala da će sirijska vojska napasti izraelske letjelice, te da je Rusija na ovaj način poslala jasnu poruku Izraelu: Klonite se Sirije.

 

21