SAD SE OGLASIO O KOMŠIĆEVOM IZBORU

Američko veleposlanstvo u BiH ocijenilo je kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana državnog vrha u skladu s ustavom i izbornim zakonom, ali je pozvalo političare na dogovor kako bi se ostvarila jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana u toj zemlji.

SAD: Sve je legalno

– Gospodin Komšić izabran je na način propisan ustavom i izbornim zakonom – navodi se u odgovoru američkog veleposlanstva na upit mostarskog portala Dnevnik.ba.

Iz veleposlanstva su pozvali političare na dogovor kako bi se zajamčila ravnopravnost triju konstitutivna naroda, svih građana i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

– Neophodno je da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda – kažu u veleposlanstvu.

Brojni hrvatski političari u BIH smatraju Komšićev izbor nelegalnim

Brojne institucije iz većinske hrvatske sredine u BiH smatraju izbor Komšića nelegalnim i nelegitimnim, tvrdeći da je izabran pomoću glasova Bošnjaka.

Kandidat Demokratske fronte pobijedio je na nedjeljnim izborima Dragana Čovića, dosadašnjeg hrvatskog člana tročlanog predsjedništva i čelnika HDZ-a, najjače hrvatske stranke u BiH.

HDZ BiH i oko njega okupljene stranke pobijedile su u gotovo svim hrvatskim općinama, kao i Čović za kojega je po podacima HDZ-a BiH glasovalo 80 posto hrvatskih birača.

(Hayat/Foto:Arhiv)

Komentari

komentara