“Samo jedna stvar pravi razliku između bogatih i siromašnih”, tvrdi stručnjak za finansije

Tom Corley, autor djela “Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals” i “Rich Kids: How To Raise Our Kids To Be Happy And Successful In Life”, stručnjak je za finansije, a 5 godina je proveo analizirajući ljude koji zarađuju toliko – da mogu biti smatrani bogatašima, odnosno siromasima.

Ovaj zadatak je shvatio ozbiljno, pa je tako pratio više od 200 aktivnosti čak 233 osobe s visokim primanjima, i 128 radnika koji su na ivici egzistencije. Kada je odredio parametre i prikupio sve potrebne podatke, shvatio je da ih u njihovim navikama razlikuje samo jedno, a to je planiranje i realizovanje zadatih ciljeva.

Bogataši imaju dnevnu rutinu koja podrazumijeva “praćenje novca”, beleženje i fokusiranje na ciljeve, dok oni koji nikako ne izlaze na kraj s parama – imaju nonšalantniji odnos prema zaradi i životu.

Corleyevo istraživanje pokazuje da čak 67 posto bogatih zapisuje svoje ideje i namere, jer smatra da će ih tako lakše ostvariti, dok je to slučaj kod samo 17 posto siromašnih ispitanika.

Ono što je još zanimljivije: 81 procenat situiranih ljudi pravi dnevne liste obaveza. Kod druge grupe, ta rutina je prisutna u 1 posto slučajeva.

Kako je naveo slavni ekspert za upravljanje budžetom, “dnevne liste ciljeva služe kao odličan alat bogatašima da ne upadnu u zamku odlaganja planova, da ostvaruju svoje zadatke i da dan drže u svojim rukama”.

bhdijaspora

98