Saudijski šejh kaže da žene imaju ‘četvrtinu pameti’ muškarca

IslamBosnab.ba– U Saudijskoj Arabiji gdje žene ne mogu voziti automobile, viši državni vjerski službenik je izdao fetvu po kojoj ženama nije dozvoljeno da voze jer imaju ‘četvrtinu intelektualnog potencijala muškarca’.
Šejh Sa’ad el-Hidžri, šef državnog vijeća za fetve pokrajine Assir, kazao je to tokom predavanja o ‘zlu dozvoljavanja ženama da voze’, prenio je saudijski list Sabq.
“Nije to njihova krivica, ali ženama nedostaje pameti, zar ne?” upitao je on publiku.
“Njihov nedostatak pameti ne nanosi štetu njihovoj bogobojaznosti jer su na takav način stvorene”, kazao je on, objašnjavajući kako je u islamu svjedočenje pola svjedočenja muškarca (op. svjedočenje jednog muškarca kao svjedočenje dvije žene).

“Da li biste dali muškarcu s pola pameti vozačku dozvolu? Pa kako ćete je dati ženi koja ima pola pameti”, kazao je on.
“A ako odu na pijacu, ovo se ponovo smanjuje! Tako da sada imaju četvrtinu pameti”, kazao je on bez pojašnjavanja svog razmišljanja.
Zatim tvrdi da zbog toga što žene klanjaju manje od muškarca, tokom menstrualnog krvarenja ženama je zabranjeno da klanjaju, one također imaju pola ‘imana’ muškarca.

Šejhovi komentari su naišli na oštre kritike na društvenim medijima u konzervativnom kraljevstvu.
Jedan od komentara glasi: “Pravi problem je što neki alimi pojašnjavaju i tumače vjeru kako im odgovara.
Oni koriste našu vjeru kao izgovor da rade stvari dostojne prezira”.

“Sada se žene mogu pozivati na neuračunljivost na sudu zbog ubistva svojih muževa”, glasi drugi komentar.

“Kao muškarac stidim se ovih komentara, i izvinjavam se svim ženama svijeta, naročito mojoj majci i mojim sestrama”, napisao je jedan Saudijac.

“Ova osoba vrijeđa i kleveta saudijske žene, vlasti moraju preduzeti akciju protiv njega i smijenjiti ga s njegovog položaja”, napisao je drugi Saudijac.

Nakon ove sporne izjave, saudijski elektronski list Sabq je prenio da je ovom šejhu zabranjeno održavanje hutbi i govora. Zabrana je uslijedila po preporuci namjesnika oblasti Assir, princa Fejsala b. Halida.

IslamBosna.ba

34