Šejh Jusuf el-Karadavi za Aanadoliju: Islam ne prihvata nikakav ekstremizam

– Dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka i islamski mislilac, izjavio je za Anadolu Agency (AA) da ideja halifata koji je proglasio lider terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) Ebubekir al-Bagdadi nema nikakav smisao i uporište.

“Brzopleti i ekstremni stavovi o osnivanju halifata su se pojavili kako bi se diskreditirao sistem pravog i istinskog halifata”, objasnio je ovaj islamski mislilac.

U razgovoru za AA istakao je da halifat ne može proglašavati svako nego to mora biti odluka i dogovor nekoliko islamskih država i njihovih zvaničnika.

“Ono što je nazvano halifatom pod vodstvom IDIL-a ne ispunjava ni najosnovnije uslove za proglašavanje halifata i nema nikakav smisao. U današnjim uvjetima, pravi halifat koji bi bio legitiman ne bi smio biti proturječan osnovnim islamskim zakonima. Na zahtjev zvaničnika država i uz podršku nekoliko zemalja mogao bi biti uspostavljen određeni vid federacije ili konfederacije. Ovakva unija i zajednica zemalja bi morala uzeti u obzir volju muslimana i biti sastavljena od pravednih upravitelja”, istakao je el-Karadavi.

Objasnio je da su se posljednjih godina među muslimanima pojavile devijantne i ekstremne grupe zbog nasilja koje čine političari i vladari u islamskom svijetu.

“Do pojavljivanja određenih esktremnih i radikalnih grupa među samim muslimanima došlo je zbog velikih sila u svijetu, ali i zbog nasilja i nepravde koju provode upravitelji u islamskom svijetu. Tako se danas u nekim mjestima muslimanska omladina radikalizuje misleći da se ekstremne grupe bore na Božijem putu. Ovo je uistinu veliki problem. Islam ne prihvata nikakav ekstremizam”, kazao je el-Karadavi.

Naglasio je važnost slijeđenja srednjeg puta u islamu na što je, kako kaže, podsticao i sam poslanik Muhammed. Istakao je da je upravo svrgnuti egipatski predsjednik Muhammed Mursi bio lider koji je predstavljao spoj znanja i morala.

“Svijet je bio iznenađen kada je na čelo Egipta izabran predsjednik koji je bio drugačiji od svih prethodnih u zemlji. Završio je moderne škole, a istovremeno je bio i čovjek koji praktikuje vjeru. Zapad se bojao takve situacije zbog utjecaja Egipta u islamskom svijetu”, rekao je ugledni islamski učenjak.

Na kraju je istakao kako muslimani moraju više pažnje posvetiti obrazovanju i odgoju mladih ako žele da prate dešavanja u svijetu.

“Mladi su duša muslimanskog svijeta. Zato moramo mlade generacije među muslimanima pripremiti da budu na usluzi muslimanima i svijetu. Ne smijemo zapostaviti naše mlade. Muslimani svijeta mogu napredovati samo uz pomoć mladih generacija”, smatra el-Karadavi.

Anadolija

44