Šest dana prije zemljotresa otplatili kredit za kucu i sad su ostali bez nje

Strašan zemljotres koji je 22. marta rano ujutro pogodio Zagreb i okolicu njegovi stanovnici pamtit će dok su živi.

Nekima će trauma ostati “samo” neočekivano buđenje, tutnjava, razbijene slike i čaše i ljuljanje zgrada i nebodera, a oni koji su imali puno manje sreće pamtit će ga kao dan u kojem su ostali bez svega. Jedna od takvih je porodica Antonije i Branimira Novaka koji živi u Medvedskom Bregu kraj Čučerja u zagrebačkoj okolici i koja će zbog potresa morati srušiti kuću za koju je kredit otplatila samo šest dana prije potresa.

Priču o tragediji koja je zadesila njene roditelje na Facebooku je objavila njihova kćer Maja koja želi pomoći roditeljima.

U ponedjeljak, 16.3., moji su otplatili zadnju ratu tog kredita. Ali u nedjelju, 22.3., ni punu desmicu dana nakon otplate kredita, dva jaka potresa, magnitude 5.5 te 5.0 stepeni po Richteru, s epicentrom nedaleko naše kuće, na adresi Medvedski breg 18, su u par sekundi razorili naš dom za kojeg smo se moji roditelji, sestra i ja godinama žrtvovali. Po riječima statičara – kuća više nije sigurna za život, kuća je za rušenje – napisala je Maja uz fotografije popucalih zidova, cigle, žbuke na obiteljskoj kući i crvene naljepnice “Neuporabljivo” na vratima.
Nažalost, potres im nije prvi šok u porodici. Za vrijeme rata su kao hrvatska obitelj protjerani iz Srbije, a godinama su se selili iz brojnih stanova i kuća. Napokon, 2006. godine su digli kredit i uselili u novu kuću, a Maja i njezina sestra su prije četiri godine otišle u inozemstvo kako bi pomogle roditeljima da otplaćuju kredit.

Uvijek sam se šalila s prijateljima da je životna priča tate i mame za novine. Prvo rat, onda seljakanja, onda krediti i sad potres. Glavno da smo živi i zdravi, ali jako mi je žao roditelja. Tata ima još šest mjeseci do penzije i jako joj se veselio. Napravio je vrt i uređivao ga i bio je sretan što će nakon četrdeset godina bauštele konačno imati svoj mir. I onda – tras – rekla je Maja koja je uspjela naći privremeni smještaj roditeljima dok ne vide što će i kako dalje, prenosi Index.hr.

16