SESTRA MUSLIMANKA SE NIJE MOGLA NIKAKO UDATI, I ŠOKIRALA SE KAD JE SAZNALA ŠTA JOJ UKUĆANKA RADI:

Sestra muslimanka se nije mogla nikako udati, i šokirala se kad je saznala šta joj ukućanka radi:

Jedna djevojka je poticala iz dobre i vjeri odane porodice. Međutim, žena njenog brata se je bavila sihrom i crnom magijom. Nakon što su se njih dvije posvađale, snaha je napravila djevojci sihr kako se ne bi mogla udati i kako bi odbila svakog prosca. To je trajalo duže vrijeme i djevojci je propalo mnogo bračnih prilika. Učena joj je i šerijatska rukja, nakon čega su postalo jasno vidljivi znaci oboljenja.

Autor: Šejh Muhammed Salih El-Munedždžid

Neko vrijeme je liječena, ali bez ikakvog uspjeha. Svaki put kad bi pomislila da je problem riješen, iznenada bi se stanje pogoršalo, i ona bi počela ponovo da pati i od brige, stresa i depresije. Čitave dane i noći je provodila u muci i strahu. Počela se je pitati kakvi su to ljudi u stanju da mrze druge bez ikakvog razloga, pa da ih tako povrijede? Svoj problem je povjerila jednom stručnjaku koji joj je rekao: „Postoji 10 stvari koje ako budeš praktikovala, tvoj problem neće dugo potrajati, uz Allahovu pomoć. Rekla je: „Bit ću strpljiva i dat ću sve od sebe, uz Allahovu pomoć.“ Tada joj je on napisao 10 stvari kojih se je čvrsto pridržavala (obavljanje 5 vakata namaza se podrazumijeva kao obaveza). Tih 10 stvari su:

Uči i slušaj Kur’an svakodnevno, koliko god si u stanju.
Čini dovu tokom zadnje trećine noći, moleći Allaha da ti podari lijek i izlaz.
Čini dovu u vremenima kada se ona ne odbija, poput dove na sedždi, između ezana i ikameta, i prije predavanja selama na namazu.
Obavezno uči jutarnji i večernji zikr, čak i tokom hajza.
Praktikuj dove u raznim prilikama, poput dove prilikom ulaska i izlaska iz kuće, prije i nakon boravka u toaletu, prije i poslije spavanja, i u raznim drugim prilikama. Ove se dove mogu naći u veoma korisnoj zbirki dova Hisnu-l-Muslim (Zaštita svakog muslimana).
Kloni se griješenje i nepokornosti. Izbjegavaj djela i mjesta zbog kojih možeš zaboraviti na Allaha, azze we dželle jer takve prilike iskorištavaju šejtani zaokupljajući strastima i prohtjevima duše nemarnih.
Nastoj da pomažeš ljudima u nevolji i kojima je pomoć potrebna, u nadi da će zbog toga i tebi Allah olakšati. Ukoliko osoba pomogne svog brata ili sestru u islamu, i njoj će Allah pomoći, a ako od nje otkloni kakvu poteškoću, i Allah će od dobročinitelja otkloniti problem.
Čini dovu za one koji su u nevolji, moleći se Allahu da im olakša, jer će zbog toga djela meleki doviti za tebe.
Mnogo čini istigfar i pokaj se za grijehe.
Što više uči dovu koja se uči kad je osoba u problemima, poput: La ilahe ille-l-Lahu-l-azimu-l-halimu, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-l-Aršil-azimi, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-s-Semavati ve Rabbu-l-Erdi ve Rabbu-l- Arši-l-kerim
Nakon mjesec dana pridržavanja ovih smjernica, Allah je izliječio djevojku. Samo nekoliko dana kasnije došao je prosac i ona je stupila u brak. Sada ima tri sina i živi mirnim i stabilnim životom.

Za Sebil.eu preveo i obradio: Nedim Botić

129