SRAMOTNA IZJAVA RUSKOG POLITIČARA KOJEG JE ODLIKOVAO DODIK: ‘U SREBRENICI NIJE BILO NIKAKVOG GENOCIDA MUSLIMANA, SVE JE ISFINGIRANO DA BI SE AMERIKA UMIJEŠALA…’

Deputat ruske Dume Pavel Dorohin izjavio je da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida muslimanskog stanovništva i da je priča o tome isfingirana da bi se Amerika umiješala u konflikt u BiH.

– Bilo je važno, a to je rečeno i tadašnjem predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću da je potrebno masovno ubistvo da bi se Amerika umiješila u konflikt. To je bio razlog da se isfingira priča o Srebrenici – rekao je Dorohin za Večernje novosti.

On kaže da nikakvog genocida muslimanskog stanovništva nije bilo i da nema nijednog dokaza da je 7.000 ljudi ubijeno na jednom mjestu.

– Ne postoje satelitske fotografije, ali mediji su to drugačije prikazali – rekao je Dorohin, koji je predsjednik Komiteta Rusije za zaštitu generala Ratka Mladića.

On navodi da su Reuters, CNBC, koji imaju zajednički centar iz kog se upravlja, dobili informaciju i objavili je bez provjere, pa su tu informaciju bukvalno proslijedili drugima, koji su je, takođe, bez istraživanja prenijeli.

Dorohin kaže da se u kadrovima koje je CNN pokazivao jasno vidi da je neko drugi pucao, kao i da je način na koji Zapad hoće da predstavi srpsku vojsku potpuno netačan.

On je naveo da mu je general Mladić rekao da je suština ulaska srpske vojske u Srebrenicu bila da blokira teritoriju gdje su se odmarali muslimanski vojnici, a potom se vraćali u borbena dejstva.

– Mladić mi je ispričao da je razoružao muslimanske vojnike i pustio ih da idu. Onda je počelo bombardovanje. Bilo je jasno da je okolo puno nagaznih mina. Ko je bombardovao i ko je postavio te mine teško je reći u ovom trenutku, ali sigurno je da vojska Ratka Mladića nije – rekao je Dorohin.

Rigidni ruski političar ide toliko daleko u svojim nebulozama da tvdri i kako su Bošnjaci pravili groblje koje je trebalo da posluži kao privid genocida, te da su dovozili leševe iz svih krajeva BiH i uspjeli da postave nekoliko stotina, a ne 7.000 kao što govore.

– Kada pogledamo koliko je Srba osuđeno u Haškom tribunalu, a koliko Bošnjaka i Hrvata, sve nam je jasno. Genocida u Srebrenici svakako nije bilo. Svaka strana je štitila svoje interese. Bio je rat – rekao je Dorohin.

(Hayat / Foto: Screenshot)

Komentari

komentara