Srce me boli: U Quebecu podmetnut požar u Muslimanski kulturni centar

PODMETNUT POŽAR U MUSLIMANSKI KULTURNI CENTAR

Srce me boli: U Quebecu podmetnut požar u Muslimanski kulturni centar

“Srce me boli. Teškom mukom smo uspjeli obnoviti ovaj mesdžid nakon oktobarskog napada, a sada nemam riječi. Ne znam šta je motiv ovog vandalizma, mržnja, osveta ili nešto treće“, kazao je mještanin tog kanadskog grada Nabil Marajji

U kanadskoj pokrajini Quebec zapaljen je Muslimanski kulturni centar koji se koristi kao mesdžid, a riječ je o objektu koji je i u oktobru bio na meti vandalskog napada.

Nepoznati napadač ili napadači podmetnuli su požar i zapalili Muslimanski kulturni centar u gradu Sept-Iles u kojem na istoku Quebeca živi oko 25.000 stanovnika.

Vatrogasne ekipe su ugasile požar, ali je objekat u potpunosti devastiran.

“Srce me boli. Teškom mukom smo uspjeli obnoviti ovaj mesdžid nakon oktobarskog napada, a sada nemam riječi. Ne znam šta je motiv ovog vandalizma, mržnja, osveta ili nešto treće“, kazao je mještanin tog kanadskog grada Nabil Marajji.

Kanadska policija je pokrenula istragu o slučaju.

Muslimanski kulturni centar u kanadskom gradu Sept-Iles otvoren je nakon što su pripadnici muslimanske zajednice sakupili novac i otkupili objekat u centru grada.

U oktobru ove godine je u taj objekat ušao napadač koji je nanijo veću materijalnu štetu unutar prostorija. Napadač je uhapšen, ali i brzo pušten na slobodu da se brani sa slobode.

U protekla tri mjeseca u kanadskom gradu Calgaryju su također, izvedeni napadi na dva mesdžida.

 

 

 

Preuzeto sa: TBT, AA

6