STANOVNIŠTVO NAPUŠTA DOMOVE: U POŽARIMA POGINULO 17 OSOBA, UNIŠTENO 1.000 DOMOVA

U požarima koji već sedmicama bijesne u Australiji dosad je poginulo najmanje 17 osoba, oko pet miliona hektara površine je izgorjelo, dok je uništeno više od 1.000 domova.

Screenshot Youtube

Vlasti su u srijedu angažovale mornaričke brodove i avione kako bi pomogli zajednicama pogođenim požarima. U gradove gdje su zalihe iscrpljene vojnici dopremaju vodu, hranu i gorivo.

Najviše je pogođena južna obala države Novi Južni Vels gdje je smrtno stradalo 15 osoba, dok je 175 domova uništeno. U državi je još uvijek aktivno više od 100 požarišta.

Oko 4.000 mještana i turista moralo je u utorak napustiti svoje domove u gradu Mallacoota u državi Victoriji i spas tražiti na plažama. Grad je prekriven crnim gustim dimom, a uništen je i veliki broj kuća.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca, javlja Anadolija.

Pogledajte video OVDJE.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

hayat

18