Što točno znači ono “I” u Iphoneu?

To je vjerojatno jedno od najvažnijih slova na svijetu, no malo tko zna što točno znači.

Slovo i na početku iPhonea predstavlja jednu od definirajućih značajki Appleovih proizvoda. A većinom se odnosi na internet, iako ne samo isključivo na njega.

Naime, prvi put je slovo i upotrebljeno 1998. godine pri imenovanju iMaca – preteče današnjeg Maca.

Predstavljajući ovaj kompjuter, Steve Jobs je rekao da njime cilja na glavno korištenje za što potrošači tvrde da žele kompjuter, točnije za internet. iMac je lansiran u trenutku kad je internet postajao sve popularnija pojava i ovo je bio sjajan oglašivački potez.

"Iako je ovo i dalje punokrvni Macintsoh, njega želimo približiti potrošačima kojima je primarni cilj računala – korištenje interneta. I to jednostavno i brzo", objasnio je Jobs tada, iako je napomenuo da i ne znači samo to. Naime, tijekom lansiranja iMaca je istaknuo da i znači i: individualac, instrukcije, infomacije, inspiracija…

Tvrtka je ubrzo počela koristiti i u gotovo svim proizvodima, od softvera iToolsa do hardvera, uključujući iPod (s tim da podrijetlo ostatka imena potonjeg nikad nije dokraja razjašnjeno), a na kraju smo dobili i iPhone, piše Independent.

Iako je u početku bilo pravnih zavrzlama, jer je isto ime za svoj proizvod koristio i Cisco, danas je poznati prefiks Appleov zaštitni znak, premda su ga s najnovijim proizvodima izbacili iz uporabe (Apple TV i Apple Watch).

Svejedno, teško da će itko u bližoj budućnosti malo i ispred imena proizvoda povezati s bilo čim drugim osim s njihovim proizvodima.

(express.hr)

45