Stručnjaci: Turska ima pravo srušiti avion koji naruši njen zračni prostor

Stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da, prema međunarodnom pravu, Turska, ili bilo koja druga zemlja, ima pravo srušiti avion koji naruši njen zračni prostor.

 

Napominju kako svaka država ima pravo poduzeti svaki oblik predostrožnosti uključujući i rušenje vojnog aviona druge zemlje u slučaju kada je narušen njen suvereni zračni prostor.

 

Mehmet Dalar, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Abant Izzet Baysal, izjavio je da svaka zemlja nakon upozorenja da je narušen njen zračni prostor, koja nisu ispoštovana, može intevrenisati protiv vojnog aviona druge zemlje.

 

Istakao je da u vezi s današnjim događajem kada je srušen ruski vojni avion, Turska ima obavezu i odgovornost da štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet u blizini granice gdje se u Siriji vode sukobi.

 

"U ovakvim okolnostima, država, u slučaju da uoči sigurnosnu prijetnju ima pravo da interveniše", rekao je ovaj stručnjak.

 

Naglasio je da je ruski vojni avion pogođen nakon što nisu uzeta u obzir upozorenja da je narušen turski zračni prostor.

 

"Avion je morao biti oboren nakon što nisu ispoštovana upozorenja", objasnio je profesor.

 

Yasin Poyraz, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Yildirim Beyazit, je kazao da prema konvencijama međunarodnog prava, nakon što je narušen zračni prostor zemlje, može biti oboren avion druge zemlje.

 

"Uprkos upozorenju, ako se nastavi s narušavanjem zračnog prostora, ta zemlja ima pravo poduzeti mjere, uključujući i rušenje aviona druge zemlje", istakao je ovaj ekspert.

 

Mesut Hakki Casin, profesor na Univerzitetu Ozyegin izjavio je da svaka zemlja ima pravo da onesposobi avion koji je narušio njen zračni prostor nakon upućenih upozorenja.

 

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo kako je u Siriji oboren avion tip SU-24 koji pripada ruskim zračnim snagama.

 

Turske oružane snage jutros su oborile letjelicu koja je uprkos upozorenjima nastavila narušavati turski zračni prostor. Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dva turska lovca tipa F-16 jutros u oko 9.30 po lokalnom vremenu, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.

 

 

(Anadolu Agency)

59