SUŠITE RUKE NA SUŠILIMA U JAVNIM TOALETIMA? EVO ZAŠTO VIŠE NEĆETE

Gotovo da nema osobe koja neće zastati pored sušila za ruke u javnim WC-ima. Osim što za manje od 20 sekundi potpuno osuše naše ruke, zimi ih i ugriju, a osim toga ne troše papir i čine se kao prilično higijenski sigurno rješenje, jer ne diramo ništa dok sušimo ruke.

No čini se da smo u zabludi. Posljednje istraživanje, objavljeno u magazinu Applied and Environmental Microbiology pokazalo je da sušila za ruke raspršuju bakterije, a među njima su i, s obzirom na to gdje se nalaze logično, i fekalne bakterije.

U istraživanju su proučavana sušila u javnim WC-ima Sveučilišta Connecticut. S obzirom na to da su neka ranija istraživanja, a i mali eksperimenti građana, pokazala da su sušila zapravo raspršivači bakterija, znanstvenike je zanimalo koliko u tome ima istine.

Pokazalo se da su sušila manje snage prijenosnici bakterija koji u sebe povlače zrak pun bakterija, a potom ih raspršuju na vaše ruke, prenosi Index.

Stručnjaci savjetuju da se služite sušilima koja ima HEPA filtere koji smanjuju količinu bakterija, ali i da se vratite na dobro staro brisanje ruku papirom.

(Hayat/Foto: Clevelandclinic, Pixabay)

Komentari

komentara