Svijet skuplja pare za obnovu Gaze, potrebne milijarde

Predstavnici pedesetak zemalja okupili su se danas u Kairu na skupu čije je cilj da se prikupe milijarde dolara da bi se obnovio pojas Gaze, razoren u nedavnom sedmonedjeljnom ratu između Izraela i Hamasa, javlja Fena.

Državni sekretar John Kerry doputovao je jutros u glavni grad Egipta da prisustvuje konferenciji, koja se održava mjesec i po dana nakon uspostavljanja prekida vatre u tom ratu.

Očekuje se da će Kerry raditi na obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, koji su u zastoju od kraja aprila.

Palestinci se nadaju da će se na skupu prikupiti oko četiri milijarde dolara.
Agencija UN-a za palestinske izbjeglice UNWRA istakla je prije tog skupa da su finansijske potrebe bez presedana nakon tog trećeg rata u Gazi za samo šest godina. Ne zna se, međutim, koliko će velikodušan biti svijet zbog drugih prioriteta u regionu kao što je borba protiv militanata u Siriji i Iraku, navodi AFP.

Oko 50 zemalja učestvuje na konferenciji kojoj prisustvuje i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun i 30 šefova diplomatija te predstavnika različitih međunarodnih monetarnih i humanitarnih tijela.

UNWRA je za obnovu tražila 1,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da će ukupno biti potrebno osam milijardi dolara da bi se obnovila oštećena infrastruktura i domovi i osigurala zdravstvena pomoć, obrazovanje i čista voda za piće.

Tokom 50 dana sukoba ubijeno je 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 73-oje ljudi, najviše vojnika. Sukobi u Gazi odnijeli su gotovo 2.300 života, mahom palestinskih, a raseljeno je 1,7 miliona ljudi.

Rat u kome je oko 100.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, a 1,7 miliona je raseljeno okončan je 26. augusta.

Novac koji će biti prikupljen iskoristit će se u Gazi i za oživljavanje privrede. Bruto nacionalni dohodak na toj teritoriji smanjit će se u prva tri kvartala za 20 procenata ove godine, u poređenju s prošlom. Nezaposlenost je prije rata bila 45 posto i 63 posto među mladima, koji čine veliki dio stanovništva.

25