SVIJETPutin bez dlake na jeziku: Htjeli ste “demokratiju” u Libiji, Iraku i Siriji, a donijeli ste smrt

Putin je u razgovoru za Bloomberg, po prvi put ovako direktno, rekao zašto u svijetu vlada krizna sitaucija, piše “Avaz“…


 
“Uvijek sam bio ljubitelj opcije da stvari ne možete izmijeniti iz vana, bez obzira na političke režime. Događaji u posljednjoj deceniji govore tome u prilog. Vidjeli ste kako je pokušaj ‘demokratizacije’ u Libiji doveo do uništenja državnog sistema i porasta terorizma”, rekao je Putin, pa nastavio:

“Vidite li neke elemente demokratije u Libiji danas? Nadam se da će se to razviti jednog dana, ali trenutno u toj zemlji nema demokratije. Kada je ubijek pukovnik El-Gadafi zemlja je potonula u haos, sve je počelo kada je NATO odlučio da Libijcima pokaže šta je demokratija.

To nije išlo”, kategoričan je Putin. Libija je bila dugogodišnji saveznik Rusije, te jedna od najbogatijih i najnaprednijih država u Africi. Danas Libija postoji samo na karti.

Putin se nije zaustavio na Libiji… “Pogledajte Irak. I tamo su pokušali donijeti ‘demokratiju’ i evo šta imamo. Kakva je budućnost Iraka? To niko ne zna” “Isto važi i za Siriju. Svaki put kada čujem rečenicu ‘Assad mora otići’ ne mogu a da se ne zapitam: Kuda bi to odvelo ovu zemlju?

Dolazak ‘demokratije’ na Bliski istok donio je samo smrt i razaranje”, kategoričan je Putin.

17